The book "Ana amopö - Yanomami Mushrooms" is a finalist in the 59th edition of the Jabuti Prize in the Gastronomy category.

The book is the initiative of Yanomami indigenous researchers in conjunction with the Socio-environmental Institute and the collaboration of the INPA's Amazonian Mushroom Research Group, led by the CENBAM deputy coordinator Dr. Noemia Kazue Ishikawa. The final result will be announced on October 31st and the Jabuti 2017 ceremony will be on November 30th.

"O Prêmio Jabuti foi criado em 1958 e é outorgado anualmente pela Câmara Brasileira do Livro (CBL), o Prêmio Jabuti é o mais tradicional e prestigiado prêmio literário no Brasil, conferindo aos vencedores o reconhecimento da comunidade intelectual brasileira. Nesta edição o prêmio contempla 29 categorias. Na categoria GASTRONOMIA contemplará - Livros compostos por pesquisas, ensaios, textos profissionais, acadêmicos ou científicos – ou obras de divulgação – que descrevam e ou fundamentem e/ou discutam conceitos e experiências relativos à Cozinha, Alimentação, Bebidas e Receitas" (Fonte: REGULAMENTO - PRÊMIO JABUTI 2017).